Excursie VERDUN Frankrijk en verwerking van De Groote Oorlog (WO I)

Excursie VERDUN Verwerking van de Groote Oorlog (WOI)

ALGEMENE INFO

Verdun in WO I

In het Noord-Franse Verdun stonden in 1916 de Franse en Duitse legers tegenover elkaar in een gruwelijke, mensonterende strijd die tien maanden zou duren. Reden: niet de terreinwinst, maar de ‘révanche-gedachte’ en het ‘erbfeind’-schap, het laten doodbloeden van de tegenstander. Meer dan 750.000 soldaten kwamen om of werden voor het leven verminkt, gewond, invalide in deze ‘gehaktmolen’ van Verdun.  De strijd begon in februari 1916 en eindigde in november van dat jaar. Op dat moment stonden de legers op precies dezelfde positie als bij het begin van de slag.

Het gebied rond Verdun is één groot kerkhof met een nauwelijks te bevatten aantal doden. Negen dorpen verdwenen er van de aardbodem en werden nooit meer opgebouwd. Het landschap vol kraters, ingestorte loopgraven en granaatinslagen is er nooit meer bewerkt. Het achtergebleven oorlogstuig is alleen van de paden opgeruimd en slingert verder nog rond. De oorlog is er aan alle kanten zichtbaar en voelbaar. Beklemmend, onbehaaglijk, en een oprecht medelijden oproepend met de soldaat die in Verdun streed, Duits of Frans.

De oorlog zit soms nog in je (familie)systeem

Ook al was Nederland in de Eerste Wereldoorlog neutraal, toch heeft deze (onbewust) veel impact gehad op onze voorouders. Met name grensbewoners hebben deze oorlog aan den lijve ondervonden (door bijvoorbeeld mobilisatie, spionage en dreiging). Maar ook als je Belgische, Franse of Duitse familie hebt, kan het zijn dat je kampt met oude, niet verwerkte gevoelens van dood en verderf in je eigen (familie)systeem.

Tijdens driedaagse excursie gaan we daarmee aan de slag. We bezoeken de slagvelden, forten en kerkhoven en gaan ervaren wat het met ons doet. Naast het bezoeken van de verschillende locaties houden we regelmatig sessies waarin we terugkijken wat je hebt ervaren en maken we gebruik van systeemopstellingen.

IMG_0214
IMG_0222
IMG_0225

Het Programma (onder voorbehoud):

Het programma ziet er als volgt uit (onder voorbehoud en afhankelijk van het weer, seizoen, openingstijden, etc): 

Blok I (vrijdag 2 juli-zondag 4 juli)

Dag 1  (vrijdag 2 juli 19.30 - 22.00)

We hebben een sessie in de Smederij en bereiden ons voor op de excursie. We doen opstellingen en kijken naar ons leerpunt m.b.t. de WOI.

Dag 2 (zaterdag 3 juli: 5.45 - 20.00)

Deze dag ontmoeten we elkaar om 5.45 bij de Smederij in Soerendonk. Om 6.00 uur vertrekken we richting Verdun. Rond 10.30 komen we aan in Fleury, waar we het oorlogsmuseum bezoeken en de geschiedenis van WO I en Verdun op ons in laten werken.  We blijven hier ongeveer 2.5 uur en bezoeken dan nog een of meerdere locaties of monumenten. Tussendoor houden we een picknick. Rond 16.00 uur rijden we terug naar de Smederij waar we rond 20.30 zullen aankomen. Onderweg dineren we (voor eigen rekening)

Dag 3  (zondag 4 juli: workshopdag in de Smederij van 10.00 - 17.00)

Vandaag gaan we aan de slag met onze ervaringen en werken we de dingen uit. wat heeft je geraakt, waarop blokkeer je, welke ervaringen zijn gekoppeld aan welke locaties? Met dit soort vragen gaan we gevoelsmatig aan de slag.

Wat je verder nog moet weten

De kosten bedragen

De kosten van deze reis bedragen € 300,- p.p. per blok. Hierbij inbegrepen zijn het vervoer, de lunch, diner en de entreegelden. Eigen consumpties op de locaties niet.

Toeslagen

Kom je met eigen vervoer, dan kan je vragen naar de korting

 

 

 

 

Praktisch:

Eventuele overnachting Soerendonk

We vertrekken al vroeg. Mocht je van ver komen, dan zijn er in (de omgeving van) de Smederij slaapmogelijkheden. Neem hiervoor contact met ons op.

Vervoer

We rijden zelf naar de locatie toe met een 8 persoonsbus.

Conditie

Om deel te nemen aan deze reis is het nodig dat je over een basisconditie beschikt. Een uurtje wandelen moet geen probleem vormen. Verder heb je een paar goede wandelschoenen nodig en kleding voor verschillende weertypes.

De workshops

De workshops worden begeleid door Pierre Rooymans. Hij geeft al jaren trainingen, workshops en familieopstellingen in zijn cursuscentrum De Smederij. Voor meer info over dit centrum kijk je op www.desmederij.nl. 

 

Meld je direct aan via de agenda