Verwerking van de Groote Oorlog (WO I)
De gehaktmolen van Verdun
In het Noord-Franse Verdun stonden in 1916 de Franse en Duitse legers tegenover elkaar in een gruwelijke, mensonterende strijd die tien maanden zou duren. Reden: niet de terreinwinst, maar de ‘révanche-gedachte’ en het ‘erbfeind’-schap, het laten doodbloeden van de tegenstander. Meer dan 750.000 soldaten kwamen om of werden voor het leven verminkt, gewond of invalide in deze ‘gehaktmolen’ van Verdun. De strijd begon in februari 1916 en eindigde in november van dat jaar. Op dat moment stonden de legers op precies dezelfde positie als bij het begin van de slag.
De oorlog zit soms nog in je (familie)systeem
Ook al was Nederland in de Eerste Wereldoorlog neutraal, toch heeft deze (onbewust) veel impact gehad op onze voorouders. Met name grensbewoners hebben deze oorlog aan den lijve ondervonden (door bijvoorbeeld mobilisatie, spionage en dreiging). Maar ook als je Belgische, Franse of Duitse familie hebt, kan het zijn dat je kampt met oude, niet verwerkte gevoelens van dood en verderf in je eigen (familie)systeem. Tijdens deze excursie gaan we daarmee aan de slag.
Meer weten?
Vanuit de Smederij organiseren we regelmatig reizen en excursies onder de naam BelibasteReizen. Wil je meer weten over de excursie naar Verdun? Op BelibasteReizen.nl vind je meer informatie en kun je je aanmelden voor deze excursie.