DEELNEMEN AAn

FAMILIEOPSTELLINGEN

Merk jij dat bepaalde patronen in je leven zich steeds herhalen? Loopt het bijvoorbeeld telkens mis op je werk, met je financiën of in je liefdesleven? Heb je bepaalde plannen met je leven waar op de een of andere manier altijd weer iets tussenkomt?  Of kamp je met angsten, onzekerheden of gezondheidsproblemen? Een familieopstelling kan jou helpen.

Tijdens een familieopstelling krijg je, vaak vanuit een onverwachte hoek, te zien wat het is dat jou blokkeert en waar je angsten en onzekerheden vandaan komen. Dankzij diepe inzichten en het ter plekke ervaren, verwerken en oplossen van blokkades kan de energie weer gaan stromen en zul je anders in het leven gaan staan.

Thema’s die geschikt zijn om in een opstelling te behandelen zijn bijvoorbeeld:
• Waarom kan ik me lastig binden?
•  Ik kom steeds dezelfde problemen tegen op mijn werk of in mijn relaties.
•  Ik heb last van een hernia of bronchitis.
•  Hoe kan ik de relatie met mijn familie of gezin verbeteren?
•  Hoe houd ik mijn energie in balans?
•  Ik ben depressief en kom daar niet uit.
•  Wat maakt dat mijn organisatie of afdeling zo moeizaam functioneert en hoe kan ik dat veranderen?

TKEST FAMILIEOPSTELLING2
HOMEPAGE_DE_SMEDERIJ5

Hoe gaat dat dan, zo’n familieopstelling?
Als jij een vraag hebt waar je graag een familieopstelling over zou doen, is het niet nodig dat jouw familieleden ook meekomen. Je komt die dag terecht in een groep van ongeveer 15 personen. Daarvan doen ongeveer zes mensen ook een opstelling. De andere personen zijn aanwezig als representant. Dat wil zeggen dat zij voor bepaalde rollen in de opstelling kunnen worden gevraagd.

Als jouw opstelling aan de beurt is geef je het thema aan dat je wilt opstellen. De begeleider zal een paar vragen stellen om wat meer informatie over de situatie te krijgen en stelt voor bepaalde elementen op te stellen. Dit kunnen personen, thema’s of dingen zijn, zoals je moeder, je onzekerheid of je werk. Je kiest vervolgens personen uit de groep om de gekozen elementen te gaan representeren en stelt deze representanten op in de ruimte. Vervolgens gaat de begeleider aan het werk: Hij ondervraagt de representanten, plaatst hen op andere posities en vraagt hen bepaalde zinnen tegen andere representanten uit te spreken. Op deze manier worden onbewuste patronen en blokkades zichtbaar en wordt hierin daadwerkelijk verandering gebracht.

Achtergrondinformatie over Familieopstellingen
De hele wereld om ons heen bestaat uit systemen. Een gezin is zo´n systeem, de afdeling waar je werkt, een voetbalelftal of je lichaam waarin de verschillende organen samenwerken. In een systeem heeft iedereen een eigen plek en taak. Gaat iemand van zijn plek af of houdt iemand zich niet aan zijn taak, dan krijg je gedonder;

Gaat de middenvelder van het voetbalteam zonder overleg aanvallen, dan zorgt dat voor een domino-effect: de verdediger merkt dat de plek van de middenvelder is weggevallen en neemt die plek in. De keeper merkt vervolgens dat de verdediger verdwenen is en gaat verdedigen. Uiteindelijk weet niemand meer wat zijn eigen plek en taak is en is het systeem uit balans.

Zo is dat ook in families. Als jij onbewust vindt dat je familiesysteem niet goed werkt, zoals de middenvelder ook vond dat de aanvaller niet goed werkte, kun je onbewust bijvoorbeeld op de plek van je oma gaan staan. Dat betekent dat je daarmee ook haar problematiek op je neemt, zoals de middenvelder de taak van de aanvaller overnam. Je zit dan met een problematiek te kijken die je nooit kunt oplossen. Het is immers niet jouw eigen problematiek.

Afhankelijk van op welke plek jij gaat staan, kunnen gebeurtenissen die in vorige generaties speelden (zoals oorlog, misbruik, verlies van een kind, etc.) nog een diepe impact op je hebben. Zo kun je bijvoorbeeld steeds weer in een burn-out terecht komen of altijd last hebben van een bepaalde leegte. Hoe je ook je best doet om dit te voorkomen of op te lossen, welke psychologische hulp je ook krijgt, het lukt je niet je te bevrijden van dit patroon. Het is namelijk niet jouw burn-out en het is niet jouw leegte. Het is van een familielid. Tijdens een familieopstelling wordt zichtbaar waarin je onbewust gevangen zit. Je doorziet op welke plek je bent gaan staan, kunt de ballast die niet bij jou hoort loslaten en je eigen plek weer innemen.

Psychoanalyticus Bert Hellinger (1925) ontwikkelde de methode Familieopstellingen waarbij je kijkt naar je systeem van herkomst en met de juiste interventies en kernzinnen het evenwicht in dit systeem herstelt.

VERLOOP VAN DE DAG
Een workshop familieopstellingen begint om 10.00 uur in de ochtend en is tussen 16.00 uur en 17.30 uur afgelopen. Tussen de middag is er een gratis lunch. Tijdens de dag is er koffie, thee en lekkers. Je hoeft dus niks mee te nemen.

KOSTEN
Doe je zelf een opstelling, dan zijn de kosten voor deze dag € 145,-
Doe je mee als representant dan zijn de kosten voor deze dag € 55,-

HOMEPAGE_DE_SMEDERIJ6

ONZE OPLEIDINGEN

WORKSHOPS & REIZEN