OPLEIDING

FAMILIEOPSTELLINGEN

OPLEIDING WERKEN MET FAMILIEOPSTELLINGEN
De opleiding Werken met familieopstellingen is een praktische beroepsopleiding waarin je leert een familieopstelling te begeleiden. Het is een vrij pittig halfjaartraject. De theorie en praktijk van deze discipline komen voorbij, waarna we in de middag het geleerde in de praktijk brengen door met verschillende opstellingen te oefenen. Je zult daarbij veel inzichten over jezelf opdoen en ballast kunnen loslaten. Het leven krijgt een andere dimensie en je gaat echt anders naar dingen kijken. Dus naast een beroepsopleiding vormt dit traject zeker ook de mogelijkheid voor een eigen stevige groeispurt.

Tijdens de opleiding maak je kennis met de basisprincipes van het familiesysteem. Als een persoon zich niet aan deze principes houdt, kan dit zijn leven en dagelijks functioneren negatief beïnvloeden. Zo kan het zijn dat iemand last heeft van relatieproblemen, burn-out-klachten, problemen op het werk, angsten, vermoeidheid, boosheid of lichamelijke klachten doordat het familiesysteem is verstoord en deze persoon zich (onbewust) niet aan de basisprincipes van het familiesysteem houdt. Meestal heeft hij dit niet eens in de gaten. Tijdens een familieopstelling maak je dit inzichtelijk, doe je de juiste interventies en laat je de juiste zinnen uitspreken zodat het systeem weer in balans komt en de cliënt bevrijd wordt van de ballast.

Na deze opleiding kun jij een eenvoudige opstelling begeleiden. Je kent de basisprincipes van het familiesysteem, weet problemen van cliënten terug te herleiden naar gebeurtenissen in het familiesysteem en kunt via de juiste interventies het systeem weer in balans brengen.

HOMEPAGE_DE_SMEDERIJ5

OVER FAMILIEOPSTELLINGEN
Een familie is een systeem, zoals bijvoorbeeld ook een voetbalteam een systeem is. In een systeem heeft iedereen een eigen plek en taak. Gaat iemand van zijn plek af of houdt iemand zich niet aan zijn taak, dan krijg je gedonder;

Gaat de middenvelder van het voetbalteam zonder overleg aanvallen, dan zorgt dat voor een domino-effect en raakt het hele systeem uit evenwicht: de verdediger merkt dat de plek van de middenvelder is weggevallen en neemt die plek in. De keeper merkt vervolgens dat de verdediger verdwenen is en gaat verdedigen. Uiteindelijk weet niemand meer wat zijn eigen plek en taak is en is het systeem uit balans.

Zo is dat ook in families. Als jij onbewust vindt dat je familiesysteem niet goed werkt, zoals de middenvelder ook vond dat de aanvaller niet goed werkte, kun je onbewust bijvoorbeeld op de plek van je oma gaan staan. Dat betekent dat je daarmee ook haar problematiek op je neemt, zoals de middenvelder de taak van de aanvaller overnam. Je zit dan met een problematiek te kijken die je nooit kunt oplossen. Het is immers niet jouw eigen problematiek.

Afhankelijk van op welke plek jij gaat staan, kunnen gebeurtenissen die in vorige generaties speelden (zoals oorlog, misbruik, verlies van een kind, etc.) nog een diepe impact op je hebben. Zo kun je bijvoorbeeld steeds weer in een burn-out terecht komen of altijd last hebben van een bepaalde leegte. Hoe je ook je best doet om dit te voorkomen of op te lossen, welke psychologische hulp je ook krijgt, het lukt je niet je te bevrijden van dit patroon. Het is namelijk niet jouw burn-out en het is niet jouw leegte. Het is van een familielid. Tijdens een familieopstelling wordt zichtbaar waarin je onbewust gevangen zit. Je doorziet op welke plek je bent gaan staan, kunt de ballast die niet bij jou hoort loslaten en je eigen plek weer innemen.

Psychoanalyticus Bert Hellinger (1925) ontwikkelde de methode Familieopstellingen waarbij je kijkt naar je systeem van herkomst en met de juiste interventies en kernzinnen het evenwicht in dit systeem herstelt.

Deze opleiding is ook geschikt voor psychologen die hun tools willen uitbreiden.

NA DE OPLEIDING
Na de opleiding kun je je verder ontwikkelen in de Opleidingsmodules Werken met familieopstellingen voor gevorderden. BEKIJK 

OPLEIDINGSDUUR:
De opleiding duurt een half jaar (7 dagen en een examenavond).
Je sluit de opleiding af met een theorie-examen.

KOSTEN:
De kosten bedragen € 1550,-. Je kunt dit bedrag in vier tot zes delen betalen.

DATA
Bekijk hier de DATA waarop de lessen gegeven worden.

ERKENNING
Deze opleiding is geaccrediteerd door CRKBO en BATC en erkend door CAT en CAT-Vergoedbaar.

HOMEPAGE_DE_SMEDERIJ6

ONZE OPLEIDINGEN

WORKSHOPS & REIZEN